In Nederland word je platgegooid met allerlei verzekeringen. Zelfs huisdieren ontkomen er niet aan. Een aantal van deze verzekeringen zijn noodzakelijk, terwijl andere verzekeringen voor jou niet van belang zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder vind je een aantal verzekeringen die wel eens van pas kunnen komen.
Zorgverzekering
Iedereen heeft een zorgverzekering nodig. Dit dekt de medische kosten die je maakt bij de huisarts, het ziekenhuis of bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Er is een wettelijke basisverzekering. Bij elke verzekeraar zitten dezelfde vergoedingen in dit basispakket. Als Nederlandse burger ben je verplicht in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. Hiertegenover staat dat elke verzekeraar je moet accepteren voor deze basisdekking. Vergelijk hier de beste zorgverzekeringen voor jouw.
Aanvullend verzekeren
Lang niet alle kosten worden met de basisverzekering gedekt. Maar omdat iedereen andere zorg nodig heeft, kun je jezelf aanvullend verzekeren. Hierbij is het wel van belang om goed naar de verzekeringsmaatschappij te kijken. Elke verzekeraar biedt andere pakketten of combinaties aan en bovendien kan de hoogte van de vergoeding nog verschillen. Als je vaak naar de tandarts moet, is het verstandig om je hier aanvullend voor te verzekeren. Dan betaal je wel een maandelijkse premie, maar die staat vaak niet in verhouding tot de kosten die je anders zelf moet betalen. Hetzelfde geldt voor het vergoeden van bijvoorbeeld langdurige fysiotherapie.
Aanvullende verzekeringen hebben altijd een aparte maandelijkse premie die bovenop de premie voor je basisverzekering komt. Laat je goed informeren over de mogelijkheden van de verschillende verzekeraars. Bij sommige maatschappijen kun je namelijk ook kiezen voor een studentenverzekering.
Inboedelverzekering
Woon je op jezelf? Dan is het zeker aan te raden je inboedel te verzekeren. Op het moment dat er schade aan je meubels ontstaat, of er wordt ingebroken, krijg je een vergoeding om de schade te herstellen. Je verzekert de nieuwwaarde van je meubels en wanneer er iets gebeurt, weet je zeker dat je de schade kunt herstellen. Ook bijvoorbeeld een brand is verzekerd. Ook bij een inboedelverzekering is het verstandig om te vergelijken. Belangrijke punten hierbij zijn de hoogte van de waarde van je inboedel die je mag verzekeren en andere spullen als elektronica en kostbaarheden. Niet altijd zitten die extra’s bij de basispolis. Net als bij elke verzekering is het van belang dat je de waarde van de producten kunt aantonen met een aankoopbon. Je kunt een lijst opstellen van de eigendommen in de woning. Als je die bij de verzekeraar indient, geldt dit formulier vijf jaar en weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent.
Aansprakelijkheidsverzekering
Het zal je maar gebeuren: je gaat bij een vriend op housewarming, neemt wat te drinken en morst vervolgens op de hagelnieuwe, spierwitte bank. Oeps! Vriend niet blij, jouw stemming ook tot het nulpunt gedaald. En nu? Als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, ben je voor dit soort ongelukjes verzekerd, thuis en bij andere mensen. Als jij schade aanricht bij een ander en de ander wil die schade vergoed zien, kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. De hoogte van het te claimen bedrag ligt bij de meeste verzekeringen rond één miljoen euro. Dan moet je het wel heel bont maken!
Reisverzekering
Heerlijk toch om op vakantie te gaan? Al is het maar een weekje, als je er even tussenuit bent geweest voel je je als herboren. Als alles goed gaat…Want wat doe je als je koffer niet van de lopende band af komt? Of wanneer je één voet op buitenlandse bodem hebt gezet en wordt beroofd? Over negatieve scenario’s op vakantie denk je natuurlijk liever niet na. Maar als er iets gebeurt, kun je er maar beter op voorbereid zijn. Een reisverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen ongelukken, diefstal en andere gebeurtenissen in het buitenland. Ook als je onverwacht terug moet naar Nederland dekt de reisverzekering de kosten.
Je kunt verschillende reisverzekeringen afsluiten. Als je niet veel op vakantie gaat kun je per reis een verzekering afsluiten. Je betaalt dan een klein percentage van de reissom. Ga je wel regelmatig weg (denk ook aan weekendjes weg!) dan is het misschien voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je bent dan het hele jaar verzekerd, ongeacht het aantal keer dat je naar het buitenland gaat.
Rechtsbijstandsverzekering
Mensen worden steeds mondiger en willen steeds vaker ‘hun gelijk halen’. Wanneer een ruzie of discussie hoog oploopt, kunnen er ineens termen als ‘advocaat’ en ‘rechtbank’ om je oren vliegen. Als je in een situatie terechtkomt waarbij je juridisch advies nodig hebt, moet je al snel een paar honderd euro betalen voor een advocaat. Zeker in deze branche geldt ‘tijd is geld’. Als je een rechtsbijstandsverzekering afsluit, kun je juridische hulp inschakelen. Of het nu om een financiële kwestie gaat of een rechtszaak, jij wordt door deskundigen bijgestaan. Dit kan in de vorm van een formele brief of hoger beroep waarin een advocaat voor je pleit. Ook arbeidsconflicten met een werkgever over bijvoorbeeld je contract kun je vergoeden met een rechtsbijstandverzekering. Je kunt dan namelijk advies inwinnen en wanneer het nodig blijkt actie ondernemen.