Daar sta je dan in je studentenkeuken, met een ambitieus recept van Jamie Olivier voor je neus. Moet lukken toch? Als je het recept doorleest, kom je echter verschillende kooktechnieken tegen. Blancheren, wat was dat ook alweer? Om je een handje te helpen, vind je hieronder de meest voorkomende kooktechnieken op een rij.
Au bain-marie
Au bain-marie is een kooktechniek waarbij een gerecht wordt bereid door het boven een pan met net niet kokend water te hangen. Het wordt vooral toegepast bij ingre diënten die het kookpunt niet mogen bereiken, zoals chocolade.
Bakken
Bakken is je vast al bekend. Verhit allereerst een koekenpan en voeg daarna pas olie of margarine toe. Voor het bakken van gehakt, spekjes, noten en pitten heb je minder of geen vet nodig. Bakken kan natuurlijk ook in de oven, maar dan hebben we het over deeg of beslag. De oventemperatuur mag bij bakken nooit lager zijn dan 130 °C. Hoe lang een product in de oven moet is afhankelijk van het soort product, het soort oven, de grootte en hoeveelheid van het product en natuurlijk de gewenste gaarheid.
Blancheren
Blancheren is het koken van voedingsmiddelen in slechts een paar minuten om ze knapperig en stevig te houden. Groenten en vlees verliezen op deze manier zo min mogelijk kleur, smaak en voedingsstoffen. Voeg de groenten toe aan een pan met ruim kokend water en laat de deksel van de pan. Stop het garingsproces zo snel mogelijk door de groenten over te scheppen in een bak met ijswater. Giet de groenten af zodra deze volledig zijn afgekoeld.
Gratineren
Gratineren dient om je producten een krokant korstje te geven. Vaak wordt dit met kaas gedaan, maar het kan bijvoorbeeld ook met paneermeel. Gratineren kan zowel voor rauwe producten als voor gare producten. Meestal gebeurt dit in een hete oven van ongeveer 250 °C.
Grillen
Grillen is het bereiden van een product op een rooster of plaat met ribbels. Ook hebben ovens vaak een grilloptie. Doel daarbij is het product (enigszins) te garen en aan de buitenkant een krokante korst te geven. Daarvoor wordt altijd gewerkt met hoge temperaturen en weinig vet.
Koken
Koken is een techniek waarbij producten gegaard worden in kokend water, bouillon of melk. Wanneer je meelproducten of rijst gaat koken, zorg er dan voor dat je de vloeistof eerst laat koken voordat je het product toevoegt.
Roerbakken/wokken
Bij roerbakken wordt voedsel snel, op hoge temperatuur en onder voortdurend omschudden en omroeren, bereid. Gebruik hier voor een wok, waaraan je de producten toe voegt in volgorde van structuur. Roerbak eerst de harde producten en voeg vervolgens zachtere producten toe.
Stomen
Stomen is het bereiden van voedsel in damp van water, bouillon of wijn. Net als bij blancheren worden kleur, smaak en voedingsstoffen hierdoor behouden. Stomen kan met vrijwel alles, van groenten, vis en vlees tot rijst. Vul een normale kookpan met enkele centimeters vocht. Neem een zeef of vergiet en hang deze in de pan. Let erop dat de onderzijde niet in het water hangt. Breng het water aan de kook en sluit de pan met een deksel. Haal na enkele minuten het gestoomde voedsel uit de zeef of het vergiet.