Op weg naar een circulaire economie!
Utrecht wil dat er in 2050 geen afval meer is en dat producten en grondstoffen dus steeds opnieuw gebruikt worden. De ambitie van de gemeente Utrecht is daarom gericht op méér dan alleen het scheiden van afval. Namelijk het voorkomen ervan.
Als voorkomen van afval niet mogelijk is, dan blijft het kwalitatief goed scheiden ervan essentieel. Door afval te voorkomen en kwalitatief goed te (blijven) scheiden, helpen inwoners niet alleen hun stad gezond, leefbaar en duurzaam te houden. Zij zorgen er ook voor dat waardevolle grondstoffen niet verloren gaan en een nieuw leven krijgen.
Ga voor minder afval
In Utrecht zorgen we in 2021 per persoon voor zo’n 414 kilo gescheiden en ongescheiden afval. Minder afval bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat. Hoe kunnen we samen minder afval maken? Op www.utrecht.nl/slimmetafval delen Utrechters tips om afval te minderen.
Wat gebeurt er met het gescheiden ingezamelde afval?
Inwoners van Utrecht zijn goed in het scheiden van afval. We behoren tot de beste afvalscheiders van de grote steden in Nederland. Wil je weten wat er met het Utrechtse afval gebeurt nadat het (gescheiden) is opgehaald? Kijk voor filmpjes over de verwerking van het Utrechtse afval op www.utrechtl/recyclen.
Ophaaldag afval? Check Mijn Afvalwijzer
Wil je weten wanneer je afval wordt opgehaald? Bekijk de dagen per soort afval op www.mijnafvalwijzer.nl of download de gratis Afvalwijzer-app. Hier lees je ook over het scheiden van afval en vind je de inzamelpunten in je buurt voor glas, papier en karton, en textiel.
Wil je altijd op de hoogte zijn van actuele informatie over de inzameling van afval? Via de app of e-mail krijg je een herinnering (als je dat wilt) op de dag voordat het afval wordt opgehaald of wanneer de ophaaldag is.
Grofvuil brengen of laten ophalen
Ga je verhuizen of heb je een keer grofvuil dat je kwijt moet? Je kunt grofvuil zelf brengen naar een afvalscheidingsstation in Utrecht. Dit is gratis! Alleen inwoners van Utrecht mogen hun afval naar een afvalscheidingsstation brengen. Bedrijven niet. Er is één uitzondering voor bedrijven: bedrijven mogen wel gratis afgedankte elektrische en elektronische apparatuur inleveren bij een afvalscheidingsstation. Het gaat hier om dezelfde soort apparatuur als die van particulieren. Dus geen professionele apparatuur. Bij het afvalscheidingsstation is een aanhanger en bakfiets te leen om het grofvuilweg te brengen.
Utrecht heeft drie afvalscheidingsstations:
- Afvalscheidingsstation Lunetten
Zwarte Woud 250
3524 SL Utrecht - Afvalscheidingsstation Tractieweg (Bedrijventerrein Cartesiusweg)
Tractieweg 120
3534 AP Utrecht - Afvalscheidingsstation De Stits (Vleuten – De Meern)
Mostperenlaan 2
3452 DN Vleuten
Standaard openingstijden afvalscheidingsstations
- Maandag tot en met donderdag: 10.00 – 17.00 uur
- Vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
- Zaterdag: 9.00 – 17.00 uur
- Zondag: 9.00 – 13.00 uur (alleen locatie Tractieweg)
Grofvuil laten ophalen
Je kunt grofvuil ook laten ophalen. Je maakt hiervoor een afspraak. Niet alles halen wij op. Bekijk wat allemaal wel op www.utrecht.nl/grofvuil.
Utrecht houden we samen schoon!
Voor een schoon Utrecht zorgen we samen, want een schoon Utrecht is voor ons allemaal! De gemeente reinigt de stad en zorgt voor goede voorzieningen. Utrechters en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Zo willen we in Utrecht zwerfafval tegengaan.
Zelf zwerfafval opruimen?
Wil je zelf of met anderen zwerfafval opruimen? Wij helpen je graag met knijpers, en afvalzakken. Als je dat wilt, zorgen we ervoor dat het afval gratis wordt opgehaald! Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/zwerfafval.
Meer informatie of vragen?
Voor meer informatie over afval (inzameling), kijk je op utrecht.nl/afval of neem je contact op met de gemeente. Kijk hiervoor op utrecht.nl/contact