Voordat je aan de slag kunt met solliciteren heb je een goed cv nodig. Zorg voor een basisdocument dat je later kunt toespitsen op een specifieke functie. De meningen verschillen over de beste manier om een cv op te stellen, maar er zijn wel algemene richtlijnen. Hieronder lees je waar jouw cv aan moet voldoen. Kijk ook eens op CV.nl, hier maak je in 3 stappen een perfecte cv.
Persoonlijk
Bovenaan je cv staan je persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum, adres en contactgegevens. Vermijd een e-mailadres als sexygurl99@hotmail.com. Als je LinkedIn profiel up-to-date is, kun je met een icoontje en link hiernaar verwijzen op je cv. Hoewel cv’s steeds vaker een foto van de kandidaat bevatten, is dit niet verplicht. Het is aan jou of je een (nette) pasfoto op je cv zet.
Naast persoonlijke gegevens wordt meestal nog iets over de persoonlijkheid van de kandidaat vermeld. Geef een korte omschrijving van jou als persoon, wat je kwaliteiten zijn en wat jou drijft. Een uitgebreide motivatie voor je sollicitatie hoef je niet te geven, die komt al aan bod in je sollicitatiebrief.
Werkervaring
Vermeld eerdere (bij)banen in omgekeerd chronologische volgorde op je cv en geef ze een start- en einddatum (of tot ‘heden’). Noem niet alleen het bedrijf en je functie die je daar had, maar beschrijf ook waar je werkzaamheden voornamelijk uit bestonden (desnoods in steekwoorden) en wat je hebt bereikt. Realiseer je dat bijna al je werkervaring nog relevant is als je net bent afgestudeerd. Je laat daarmee bijvoorbeeld zien dat je al weet hoe het is om in een organisatie te werken en hoe je met collega’s omgaat. Als je eenmaal meer en betere werkervaring hebt opgedaan kun je enkele voorgaande banen schrappen.
Opleidingen
Als je nog niet veel werkervaring hebt, kun je ervoor kiezen om eerst je opleidingen te vermelden. Net als je werkervaring zet je je gevolgde opleidingen in omgekeerd chronologische volgorde. Vermeld daarbij in welk jaar je de opleiding bent gestart en wanneer je deze hebt afgerond. Als je een opleiding niet hebt afgemaakt is het wel verstandig deze te vermelden. Bedrijven zullen namelijk altijd vragen stellen over gaten in je cv.
Nevenactiviteiten
Werkgevers zien graag waar iemand naast zijn werk nog meer mee bezig is (geweest). Je toont daarmee bijvoorbeeld dat je maatschappelijk betrokken bent of over kennis en competenties buiten je eigen vakgebied beschikt. Zeker als je nog niet zo veel werkervaring hebt kun je met nevenactiviteiten je cv een beetje vullen. Let er echter op dat ze een duidelijke toegevoegde waarde hebben voor de functie waarop je solliciteert. Bedenk ook hoe jij jezelf wilt profileren: wat zegt een bepaalde activiteit over jou, welk beeld wil je van jezelf schetsen? Twijfel je of een nevenactiviteit wel in jouw voordeel werkt, noem die dan gewoon niet.
Overig
Onder overige zaken kun je eigenlijk alles noemen wat je belangrijk vindt, maar nog niet eerder in je cv is teruggekomen. Geef aan welke talen je beheerst en in welke mate. Andere aanvullende informatie, zoals computervaardigheden, kennis van programmeertalen en persoonlijke kwaliteiten kun je hier ook kwijt. Referenties vermeld je alleen als de werkgever daarom vraagt in de vacaturetekst. Meestal kun je volstaan met de melding dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn, of ze volledig weglaten.
Omvang
Beperk je cv tot maximaal twee A4’tjes. Zeker als student of recent afgestudeerde kun je relevante informatie prima op één of twee pagina’s krijgen. Belangrijker dan de lengte zijn leesbaarheid en relevantie. Je cv moet makkelijk te screenen zijn met behulp van overzichtelijke kopjes en beknopte informatie. Leg je werkzaamheden of gevolgde cursussen in enkele woorden of korte zinnen uit, maar houd het wel begrijpelijk.
Lay-out
De lay-out van een cv is grotendeels een kwestie van persoonlijke smaak. Wel is het belangrijk om te kijken naar de sector waarin je wilt werken. Het spreekt voor zich dat je als creatieve grafisch vormgever iets meer moeite moet doen voor je cv dan een advocaat in opleiding. Voor alle cv’s geldt echter: houd het overzichtelijk en verzorgd. Een recruiter neemt maar een paar seconden de tijd om jouw cv door te nemen en moet in één oogopslag kunnen zien of je over de juiste kwaliteiten en ervaring beschikt. Gebruik duidelijke kopjes en maak de verschillende onderdelen van je cv op eenzelfde manier op. Gebruik de opties om letters vet te maken, te onderstrepen en te cursiveren niet door elkaar. Heb je alle nodige informatie vermeld en een laatste spellingcontrole gedaan? Maak dan een pdf van je document om verspringende informatie te voorkomen, en versturen maar!
Enkele handige websites:
www.monsterboard.nl
www.sollicitatieinfo.nl
www.jobnet.nl
www.intermediair.nl
www.indeed.nl
www.nationalevacaturebank.nl