Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in Nederland’. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.
Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner, hedendaagse beeldende kunst en de film de Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland.
Brommers kiek’n
Nu in het fries museum tot en met 5 januari 2019.
Fries Verzetsmuseum
Het Fries Verzetsmuseum maakt deel uit van het Fries Museum. Hier ontmoet je de bewoners van Friesland in de jaren 1940- 1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen. Persoonlijke verhalen en authentieke voorwerpen zetten aan tot nadenken. Speciale aandacht is er voor De Overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden in 1944, de meest aansprekende verzetsdaad in de oorlog in Friesland.
Keramiekmuseum Princessehof
De mooiste keramiek vind je verzameld in het Princessehof. Van prachtig art-nouveauaardewerk en verfijnd Chinees porselein tot beeldende kunst van bijvoorbeeld Picasso. Naast de prachtige presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen. Ook heeft het Princessehof de mooiste cadeauwinkel van Leeuwarden. Net als het museum is de museumwinkel gespecialiseerd in keramiek. Van prachtige vazen tot hip design; voor elk wat wils. Het museum is gevestigd in het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van onze huidige koning.