Op kamers gaan kost een hoop geld, dat weet iedereen. Toch kun je op de kosten van je kamer besparen. Heb je bijvoorbeeld al gecheckt of je recht hebt op huurtoeslag? Iedereen die een zelfstandige woonruimte heeft, kan in aanmerking komen voor huurtoeslag. De Belastingdienst bekijkt vervolgens of de huur die je betaalt, te hoog is voor je maandelijkse inkomen. Als dit het geval is krijg je huurtoeslag. Dit is dus een tegemoetkoming in je huurkosten.
Wanneer huurtoeslag?
Als je in verhouding tot je inkomen veel geld aan huur kwijt bent, kun je huurtoeslag aanvragen. Dit is echter wel aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag je maandelijkse huur niet boven de € 752,33 per maand liggen. Als je onder de 23 jaar bent, mag je huur zelfs niet hoger zijn dan € 442,46 per maand. Dit zijn de bedragen voor 2021.
De huur bestaat voor de huurtoeslag uit de kale huur plus servicekosten. Dit wordt rekenhuur genoemd. In totaal mag je dus niet boven bovenstaand bedrag huren als je in aanmerking wilt komen voor huurtoeslag. Sinds 1 januari 2020 zijn er geen vaste inkomensgrenzen meer. Hoe hoger je inkomen is, hoe minder huurtoeslag je krijgt. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van je huur, leeftijd en de samenstelling van je huishouden. Het kan dus nog steeds zo zijn dat jouw inkomen te hoog is om huurtoeslag te krijgen. Het gaat om het totale inkomen dat je in een jaar verdient. Via de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken om te zien hoeveel toeslag je kunt krijgen.
Voorwaarden
Je moet als bewoner ingeschreven staan in de gemeente waar je woont als je huurtoeslag aanvraagt. Anders vervalt automatisch het recht op huurtoeslag, ook als je er wat betreft inkomsten wel recht op hebt. Veel studenten wonen in een studentenhuis en delen de keuken, badkamer en eventueel een woonkamer. Er is in die gevallen vaak maar één voordeur. Als dat ook voor jou geldt, heb je helaas pech. Voor huurtoeslag moet je namelijk een zelfstandige woonruimte hebben. Hieronder wordt verstaan dat je een eigen voordeur, badkamer en keuken hebt. In sommige gevallen geldt huurtoeslag wel voor onzelfstandige woonruimte, maar dan moet de Belastingdienst het pand als zodanig hebben toegekend. Je kunt bij jouw verhuurder navragen of dit het geval is.
Berekening
Via de website van de Belastingdienst kun je snel en gemakkelijk achterhalen of jij recht hebt op een tegemoetkoming in je huur lasten. Je hoeft alleen maar online een formulier in te vullen en binnen een paar minuten weet je hoe je ervoor staat.