En kun jij veilig wegkomen?

Als je nooit een brand hebt meegemaakt, is het moeilijk er een goede voorstelling van te maken. Dat een beginnend brandje zich binnen vijf minuten kan uitbreiden tot een grote uitslaande brand, is voor veel mensen onvoorstelbaar. Onderzoek naar woningbranden laat zien dat de meeste branden zijn veroorzaakt door de bewoners zelf. Onachtzaamheid en onvoorzichtigheid met vuur bij het branden van kaarsen, koken en tijdens het klussen zijn samen met nonchalante rookgewoonten de meest voorkomende oorzaken van brand. Het voorkomen van brand is dus vaak eenvoudiger dan je denkt, én kun je in de meeste gevallen zelf.

Mensen die zelf een brand hebben meegemaakt zijn verrast door de snelheid waarmee brand zich verspreidt en de extreem hoge temperaturen die in zeer korte tijd worden bereikt. Maar vooral door de alles verduisterende en zeer giftige rook, die de vertrouwde omgeving doet veranderen in een volstrekt onherkenbare.

Jaarlijks overlijden zo’n zeventig mensen door branden en behandelen ziekenhuizen 1300 slachtoffers met letsels veroorzaakt door brand. Jaarlijks moet de brandweer 8000 keer uitrukken, dat is gemiddeld 22 per dag.

Onvoorzichtig
Onderzoek naar woningbranden laat zien dat de meeste branden zijn veroorzaakt door de bewoners zelf. Onoplettendheid en onvoorzichtigheid met vuur bij het branden van kaarsen, koken en tijdens het klussen zijn samen met nonchalante rookgewoonten de meest voorkomende oorzaken van brand. Het voorkomen van brand is eenvoudiger dan je denkt.

Rookmelder
Rookmelders zijn onmisbaar in je huis. Deze kun je goedkoop aanschaffen bij o.a. bouwmarkten. Bij brand kan een rookmelder je tijdig waarschuwen, zodat je het huis veilig kunt verlaten. ’s Nachts is een rookmelder onmisbaar, aangezien je reukvermogen is uitgeschakeld tijdens je slaap, maar niet je gehoor!

Blusdeken
Een blusdeken is een deken van onbrandbaar of moeilijk brandbaar materiaal. Je kunt hem gebruiken om een kleine brand tot de grootte van een voetbal te doven of om iemand wiens kleren vlam hebben gevat in te wikkelen. Gebruik deze niet voor grotere banden of een vlam in de pan. Een vlam in de pan blus je door deze te bedekken met een deksel of theedoek, dus ook niet met water! Helaas zijn er veel blusdekens in omloop die niet veilig zijn. Check daarom of je de goede koopt via de website www.veiligeproducten.nl.

Brandblusser
Een brandblusser kan gebruikt worden om kleine brandjes mee te blussen. Zorg wel dat je op tijd stopt met blussen als je merkt dat de brand groter wordt, zodat je voldoende tijd hebt om te vluchten. Ook belangrijk: zorg dat je altijd een deur of raam vrijhoudt, zodat je niet ingesloten raakt en nog kunt ontsnappen.

Koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk en giftig gas dat snel in het bloed wordt opgenomen. Koolmonoxide is niet te ruiken of te zien en ontstaat bij een onvolledige verbranding, zoals bijvoorbeeld bij slecht functionerende geisers, cv-ketels en open haarden. Blootstelling aan een lage concentratie gedurende een langere periode levert klachten op zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Een hoge concentratie gedurende een korte periode kan dodelijk zijn! Omdat koolmonoxide door de mens niet kan worden waargenomen is het plaatsen van een koolmonoxidemelder in een woonomgeving belangrijk. Zorg ervoor dat de verbrandingstoestellen worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Ben je op zoek naar een goed geprijsde cv-ketel? Overweeg dan betrouwbare merken zoals Nefit, Vaillant of een cv ketel Remeha.

Installaties
Slecht onderhoud en verkeerde installaties veroorzaken branden in schoorstenen, kortsluiting en branden door oververhitting van apparaten en toestellen. De eigenaar van jouw pand is verantwoordelijk voor het onderhoud van de installaties. Praat dus met je huurbaas of woningbouwvereniging als je het gevoel hebt dat bijvoorbeeld de cv-ketel of geiser een onderhoudsbeurt nodig heeft!

Vluchtplan
Bij brand verandert je huis in een doolhof, omdat je niets meer ziet door de alles verduisterende rook. Zorg daarom voor een goed vluchtplan. In een vluchtplan staan afspraken die je samen met je huisgenoten maakt voor het geval er brand uitbreekt. Bedenk ook een alternatieve vluchtroute. Uitwerpladder In veel studentenhuizen is er maar één vluchtweg. Wanneer die niet meer begaanbaar is, kan een uitwerpladder worden gebruikt om te vluchten vanuit een raam. Dit is een opvouwbare ladder die licht in gewicht is en dus gemakkelijk te hanteren. Het is een klein pakketje dus eenvoudig op te bergen in de kast of onder je bed.

Wat te doen bij brand
• Blijf kalm, hoe moeilijk ook;
• Waarschuw andere bewoners;
• Vlucht volgens je vluchtplan;
• Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je;
• Blijf dicht bij de grond;
• Gebruik nooit de lift!
• Bel ná ontsnapping direct 112.