Sparen kan je een heel goed gevoel geven. Zie je het bedrag op je spaarrekening telkens maar toenemen, dan wordt het op een gegeven moment zelfs een sport om dat bedrag zoveel mogelijk te laten groeien. Nogal wat spaarders zullen zich herkennen in dit beeld, maar sommige mensen lijkt het maar niet te lukken om maandelijks iets opzij te zetten. Hoe komt dat en hoe kun je ervoor zorgen dat sparen wél gaat lukken en dat het nog leuk wordt ook? We nemen het met je door in dit artikel.
Sparen geeft een goed gevoel
Het hebben van een schuld geeft geen fijn gevoel, terwijl bij sparen precies het tegenovergestelde het geval is: wie spaart voelt zich daar lekker bij. De meeste mensen hebben wel echt een doel voor ogen nodig om voor te sparen. Zomaar doelloos sparen zorgt niet voor de juiste mindset.
Wat is mijn spaardoel?
Een spaardoel kan in de verre toekomst liggen, maar kan ook heel dichtbij zijn. De meeste mensen, van jong tot oud, sparen. Spaardoelen voor jongeren zien er vaak heel anders uit dan die van ouderen.
Spaardoelen senioren
Senioren leggen voornamelijk geld opzij voor speciale uitgaven; een relaxfauteuil, een traplift, geschenken aan kinderen en / of kleinkinderen. Het uitgavenpatroon van ouderen ziet er ook anders uit. Men is zuiniger en spaart: en dat vaak een leven lang. Zuinigheid zorgt voor meer geld op de spaarrekening; iets wat heel aantrekkelijk kan zijn. Senioren kunnen vaak uitmuntend sparen!
Spaardoelen volwassenen
Spaarders van middelbare leeftijd sparen vooral vaak voor extra uitgaven, verduurzaming van de woning, het interieur, vakanties en de studie van kinderen. Allemaal zaken die veel geld kosten en wat dus écht zeer concrete doelen zijn. Sparen is voor hen meestal niet lastig.
Jongere spaarders
Jongeren hebben vaak concrete doelen voor ogen nodig om voor te sparen: de nieuwste playstation of iPhone, een strandvakantie, maar ook voor de studie wordt geld opzij gelegd. Sparen is voor hen niet altijd even makkelijk, er liggen immers zóveel verleidingen op de loer wat geldverslinders zijn in de praktijk! Maak als jongere je spaardoel echt super concreet. Sta je op het punt een impulsaankoop te doen, zoals in-game aankopen, zie dit dan als vijand van je spaarrekening – het zijn ook echte geldverslinders, die je uiteindelijk niets concreets opleveren.
Je spaarrekening inzichtelijk maken
Het live kunnen monitoren van je spaarrekening is key om gemotiveerd te blijven. Daarom is een internet spaarrekening ook zo ideaal. Je hebt altijd live overzicht van het spaarsaldo en kunt direct bij- en afschrijvingen verrichten van en naar je betaalrekening. Sluit een internet spaarrekening van NIBC af als je graag rente wilt ontvangen: helaas is dit namelijk bij de meeste banken geen vanzelfsprekendheid meer. Je kunt je betaalrekening koppelen aan de internetspaarrekening van NIBC, wat natuurlijk essentieel is.
Sparen is ook besparen
Wie zuiniger leeft en zelfs wat gierig of vrekkig van inslag wordt, kan veel geld (be)sparen en de spaarrekening maandelijks doen laten groeien. Laat dure aankopen, zoals een hapje hier en een drankje daar, wekelijks nieuwe kleding en trendy accessoires lekker voor wat zij zijn. Het zijn geldverslinders. Ga je van huis, eet dan eerst een paar boterhammen, of een bakje noten, zodat je nooit hongerig de deur uitgaat en dus geen impuls voeding meer koopt. Bezoek ook eens wat vaker een hippe tweedehandszaak bij jou in de buurt.
Dit geldt ook voor het kopen van kleding. Je kast hangt waarschijnlijk vól met broeken, shirts en jassen: ga dus niet voor kleding shoppen. Het geeft écht een kick als je niet langer als ‘aankoop-slachtoffer’ telkens maar weer moet consumeren. Consuminderen is key. Denk iedere dag even aan het geld wat je die bewuste dag niét hebt uitgegeven aan onzin aankopen; lekker gevoel hè!