Ben jij begonnen met je scriptie en kun je wel wat scriptietips gebruiken? Mirjam de Winter van Topscriptie begeleidt dagelijks studenten bij hun scriptie en geeft in deze blog tips. Het schrijven van een scriptie kan namelijk best een uitdaging zijn. Het is daarom belangrijk om gemotiveerd te blijven tijdens het scriptieproces.
Algemene scriptietips
De eerste stap is een goed en afgabekend onderwerp kiezen. Neem hier de tijd voor, probeer veel te lezen en informatie te verkrijgen om stap voor stap tot een concreet onderwerp te komen (een hulpmiddel hiervoor is om dit SMART te formuleren). Een fout waar veel scriptiestudenten in trappen is het kiezen van een te brede onderzoeks- en onderzoeksvraag. Probeer het meer te beperken. Probeer aandacht te besteden aan drie aspecten: Focus Specificeer de vraag Gebruik vraagwoorden: Hoe…? Op welke manier..? Wat voor soort…? In hoeverre…?
Als je eenmaal een onderwerp hebt gekozen, zul je merken dat het belangrijk is om veel te lezen en het vervolgens duidelijk te omschrijven. Een handig hulpmiddel daarbij is een mindmap, waarmee je vanaf het begin gestructureerd te werk kunt gaan. Maak met een mindmap een soort inhoudsopgave zodat je voor jezelf een duidelijke structuur en structuur hebt.
In je onderzoeksvoorstel (of plan van aanpak) ben je al begonnen met het schrijven van de inleiding en de kern van de literatuur. Vergeet niet te vermelden waarom (relevantie) het belangrijk is om dit onderzoek te doen. Probeer niet alleen te parafraseren wat je leest, maar probeer echt verbanden te zien en een ‘verhaal’ te vertellen met ondersteunende argumenten en bewijzen. Houd alle zoekwoorden bij en bestudeer de artikelen goed om te zien welke termen ze gebruiken (en voeg die toe aan je zoekwoorden, combineer ze en bedenk synoniemen).
Motivatie
Hier zijn enkele tips om je motivatie op peil te houden tijdens het schrijven van je scriptie:
- Maak duidelijke doelen: Stel duidelijke doelen op voor jezelf, zodat je weet wat je wilt bereiken met je scriptie. Dit kan bijvoorbeeld het aantal pagina’s zijn of het aantal bronnen zijn dat je wilt gebruiken. Door duidelijke doelen te stellen, heb je een duidelijk richtpunt om naar te werken en blijf je gemotiveerd.
- Beloon jezelf: Beloon jezelf voor het behalen van kleine doelen tijdens het schrijfproces. Dit kan bijvoorbeeld een lekker kopje koffie of een uurtje vrije tijd zijn. Door jezelf te belonen, blijf je gemotiveerd om door te gaan.
- Maak een goede werkplek: Zorg ervoor dat je een fijne, comfortabele werkplek hebt waar je je goed kunt concentreren. Dit kan bijvoorbeeld een fijne stoel, genoeg licht of een rustige omgeving zijn. Door in een goede omgeving te werken, blijf je gemotiveerd om je werk af te maken.
- Werk samen met anderen: Werk samen met studiegenoten of vrienden aan je scriptie. Zo kun je elkaar motiveren en aanmoedigen om door te gaan. Dit kan ook helpen om je werk beter te maken, omdat je van elkaar kunt leren en elkaar kunt helpen.
- Vraag hulp: Als je het moeilijk hebt om gemotiveerd te blijven, vraag dan om hulp. Dit kan bijvoorbeeld bij je begeleider of een studiegenoot zijn. Soms kan een andere persoon je helpen om het werk beter te overzien en om op te laden. Je kunt ook scriptiebegeleiding
Faalangst en perfectionisme
Het is normaal om een beetje zenuwachtig te zijn voor het schrijven van je scriptie, maar soms kan dit leiden tot faalangst of perfectionisme. We zien in ons werk als scriptiebegeleider veel studenten die kampen met faalangst of onzekerheid. Dit kan het schrijfproces moeilijker maken en het kan leiden tot uitstelgedrag of een lagere kwaliteit van de scriptie.
- Hier zijn enkele tips om om te gaan met faalangst en perfectionisme tijdens het schrijven van je scriptie:
- Maak een planning: Maak een planning waarin je aangeeft wanneer je welke taken wilt voltooien. Dit kan helpen om het overzicht te behouden en om je faalangst te verminderen.
- Stel realistische doelen: Stel realistische doelen voor jezelf, zodat je niet te hoge verwachtingen hebt. Dit kan helpen om perfectionisme te verminderen.
- Vraag hulp: Als je het moeilijk hebt om je faalangst of perfectionisme onder controle te houden, vraag dan om hulp. Dit kan bijvoorbeeld bij je begeleider of een studiegenoot zijn. Soms kan een andere persoon je helpen om het werk beter te overzien en om je zorgen te delen.
- Neem pauzes: Neem af en toe een pauze om te ontspannen. Dit kan helpen om je gedachten op een rijtje te zetten en om op te laden voor de volgende sessie.
- Maak gebruik van positieve affirmaties: Gebruik positieve affirmaties om je zelfvertrouwen te versterken. Dit zijn korte, positieve zinnen die je voor jezelf kunt herhalen (of op een post-it schrijven) om te blijven geloven in je eigen kunnen.
- Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om gemotiveerd te blijven tijdens het schrijfproces van je scriptie. Veel succes met het schrijven van je scriptie!