Nooit met een volle mond praten, niet met je eten spelen en geen mobiel aan de eettafel. Waarschijnlijk hebben je ouders het allemaal in je hoofd gestampt vroeger. Eten is soms niet alleen maar gezellig, tijdens een chique diner moet je je ook nog aan allerlei regels houden. Hoe hoort het nu eigenlijk?
Met je handen
Je hoeft niet alles met bestek te eten, de volgende dingen mag je ook gewoon met je handen eten:
- Brood: in kleine stukken breken en dan eventueel met boter besmeren.
- Bacon: als er vet aan zit met mes en vork, als het krokant is kan het met een vork in kleine stukjes worden geprakt en vervolgens met de hand gegeten worden.
- Hapjes: als er hapjes worden geserveerd vanaf een schaal, leg je deze eerst op het bord en daarna pas in je mond.
- Andere etenswaren die bestemd zijn om met de hand gegeten te worden, zoals maïs, spareribs, kreeft, oesters, kippenvleugels of –poten, sandwiches, fruit, olijven, selderij en koekjes.
Het juiste glas
Wijnkenners zijn het erover eens dat ieder type wijn zijn eigen glas nodig heeft. Zo komt de smaak van de betreffende wijn nog beter naar voren. Ook sterke dranken hebben hun eigen glas.
Not done
Deze dingen kunnen écht niet aan tafel tijdens een luxe diner:
- Gebruikt bestek op tafel leggen. De enige juiste plek is op de rand van je bord.
- Tanden stoken aan tafel, ook niet achter je servet.
- Ongevraagd naast de gastheer of –vrouw gaan zitten. Dit zijn ereplaatsen voor eregasten.
- Je helemaal over tafel buigen of voor iemand langs reiken om bij het zoutvaatje te kunnen.
- Zeggen dat je vol zit als je nog iets wordt aangeboden. Beter is: “Nee dank u, het was heerlijk.”
- Het digestief (afzakkertje) in één teug leegdrinken. Hoe klein het ook is, neem kleine slokjes.
- Hoe goed het ook bedoeld is, gebruikte borden en bestek zelf gaan stapelen is een nachtmerrie voor elke serveerster of ober.
Tafeldekken
Eigenlijk is het dekken van een tafel heel eenvoudig. Volgens de etiquette werken we tijdens de maaltijd van buiten naar binnen (naar het bord) toe. Hieronder zie je de juiste tafelopstelling.