Voorkomen van brand heb je samen in de hand!
Als je op kamers gaat wonen, denk je niet meteen aan brand. Toch is het goed om er bij stil te staan. Helaas zijn studentenhuizen lang niet altijd brandveilig. Voor een deel ligt de verantwoordelijkheid bij de beheerder of eigenaar.
Maar ook als bewoner kun je veel doen aan brandveiligheid in jouw studentenhuis. Vaak met weinig kosten en inspanning.
Heb jij oog voor?
❏ Vrije vluchtroutes
❏ Werkende rookmelders
❏ Gezamenlijke vluchtafspraken
❏ Het gevaar van stekkerdoos op stekkerdoos
❏ Roken in bed
Rookmelders
Hang een rookmelder op in je kamer en in de gang of overloop. Rookmelders zijn levensredders. Vooral ‘s nachts, want als je slaapt ruik je niets. De giftige rook die ontstaat bij brand verstikt je voordat het vuur bij je is. Een rookmelder alarmeert je op tijd, zodat je kunt vluchten.
- In 2013 waren er in Nederland 4.000 woningbranden.*
- Er vielen door brand 45 doden.*
- De meeste slachtoffers worden door brand overvallen als zij liggen te slapen.
- Slechts 55% van de Nederlandse huishoudens heeft een werkende rookmelder in huis.
- Een rookmelder verdubbelt de kans op het overleven van een brand.
*) Bron: CBS Brandweerstatistiek 2013
Vluchtwegen
In bijna ieder studentenhuis staan de gangen vol met fietsen, lege kratten en andere huisraad. Op het moment dat je wilt vluchten voor brand en het hele huis is vol rook, staan die zaken behoorlijk in de weg. Daarom is het belangrijk dat je de vluchtroutes naar buiten vrij houdt van dit soort obstakels. Het zal niet de eerste keer zijn dat de brandweer slachtoffers vindt die gestruikeld zijn over eigen huisraad of die bijvoorbeeld op de badkamervloer zijn beland omdat ze door de rook gedesoriënteerd zijn geraakt in hun eigen huis.
Vluchtplan
Maak met je huisgenoten een vluchtplan zodat iedereen weet waar hij heen moet bij brand. Spreek ook een plek af buiten het huis waar je samenkomt, zodat je weet of iedereen buiten is. Deze informatie is voor de brandweer heel belangrijk. Zo kunnen zij snel een zoekactie starten naar eventuele slachtoffers.
Voorkom brand
Zoals gezegd is een rookmelder een goed begin van veiligheid op je kamer. Hang dus ten minste één rookmelder op. Met een aantal andere simpele maatregelen kun je de kans op brand verkleinen.
- Raakt een pan oververhit, dan kan de vlam in de pan slaan. Blus een vlam in de pan nooit met water, dat is levensgevaarlijk. Doe een deksel op de pan en sluit gas of elektra af. Ga nooit met een brandende of hete frituurpan lopen.
- Verleng elektriciteitssnoeren niet met elkaar, sluit niet teveel apparatuur op één stopcontact aan en rol kabelhaspels helemaal af. Dit voorkomt oververhitting.
- Rook niet in bed of op de bank als je vermoeid bent en wellicht in slaap kunt vallen.
- Gooi nooit een asbak leeg in de prullenbak voordat je zeker weet dat alle sigaretten uit zijn.
- Schakel de tv helemaal uit, ook niet op standby laten staan.
- Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen. Laat een wasdroger of wasmachine niet draaien als je van huis gaat of gaat slapen. En verwijder op tijd stof uit deze apparaten.
- Let op bij het branden van kaarsen. Houd voldoende afstand (50 cm) van gordijnen en vitrage. En blaas ze uit als je de kamer verlaat.
Toch brand
Als er brand uitbreekt in je studentenhuis.
- Blijf kalm;
- Waarschuw de overige bewoners;
- Vlucht volgens je eigen vluchtplan;
- Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je;
- Blijf dicht bij de grond;
- Bel als je buiten bent direct 1-1-2.
Brandwonden
Bij slachtoffers van brand. Mochten jij of je huisgenoten toch slachtoffer worden van brand dan is het goed om twee regels in je hoofd te hebben:
- ‘Niet hollen maar rollen.’; een brandend slachtoffer dooft sneller als deze over de grond wordt gerold of in een deken wordt gewikkeld.
- ‘Eerst water, de rest komt later.’; een slachtoffer met brandwonden moet direct onder zacht stromend lauw leidingwater worden gekoeld. Maximaal tien minuten onder de douche is daarbij de beste optie. Let op dat een slachtoffer niet onderkoeld raakt.
Kijk voor informatie en tips over brandveiligheid op www.brandweer.nl/gelderland-zuid
Brandweer Gelderland-Zuid
088 – 45 75 000
brandveiligleven@vrgz.nl