De tijd dat we middels ‘moleculen’ muziek kunnen vastleggen – denk aan de 78-toeren plaat, LP, magneetband, compact cassette of optische dragers zoals de Compact Disc – lijkt voorbij. Al deze ‘klassieke’ media blijven nog gewoon functioneel – denk maar aan de revival van vinyl – maar er is een duidelijke verschuiving gaande. Muziek wordt nu via het internet gedistribueerd als los muziekbestand of als audiostream.
Deze verschuiving van moleculen naar elektronen biedt voordelen. Een grote muziekcollectie hoeft niet langer een volumineuze CD-verzameling te zijn. Dezelfde muziekverzameling is bovendien tegelijkertijd op verschillende plekken te beluisteren. Dat scheelt geld en vooral ook kastruimte.
Downloaden of streamen?
Beide benaderingen lopen via het internet, maar daarmee houdt iedere vergelijking eigenlijk op. Bij downloaden wordt het totale muziekbestand via het internet verstuurd en vervolgens opgeslagen op je eigen computer of NAS (Network Attached Storage) opslagen. De muziek die is opgeslagen op een computer of NAS kan vervolgens via een computer of via een losse netwerk-audiospeler worden weergegeven. Zo’n netwerk-audiospeler wordt ook wel eens een streaming-speler genoemd. De muziek die wordt weergegeven door een netwerk-audiospeler wordt via het thuisnetwerk gestreamd vanaf de NAS of computer.
Bij internet streaming gebeurt feitelijk hetzelfde maar nu wordt de muziek direct vanaf het internet door een computer of zo’n zelfde netwerk-audiospeler weergegeven (gestreamd). Bij directe internet streaming is het dus niet nodig om eerst het complete muziekbestand te downloaden. Internetstreaming wordt aangeboden via diensten als Spotify, Qobuz of Tidal maar ook websites als Youtube doen feitelijk aan streaming (zowel video als audio).
Kwaliteit in streaming
Maak je gebruik van een netwerk-audiospeler dan is dit apparaat volledig geoptimaliseerd voor een zo goed mogelijke audioweergave. Maak je echter gebruik van een computer voor het streamen van muziek, eigen muziek of vanaf een streamingdienst maakt daarbij niet uit, dan wordt de audiokwaliteit beperkt door de kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers (laptop) of de geluidskaart in de computer. Degene die een betere kwaliteit zoekt, kan dan beter kiezen voor een losse dac die op de USB poort van de computer wordt aangesloten. Een dac – een digitaal naar analoog converter (of omzetter) – is een apparaat dat de digitale informatie uit de computer omzet naar een analoog signaal dat via een luidspreker tot klinken gebracht kan worden.
Zo’n dac is leverbaar in allerlei uitvoeringen. Soms verpakt in een klein doosje – in de vorm van een USB-stick – soms geïntegreerd in een versterker of als losse component met daarbij vaak vele instelmogelijkheden. Hifi Student heeft naast de nodige kennis op dit vlak ook diverse merken demo-klaar opgesteld om je te laten horen en zien.