Hoe kan ik als student toch goedkoop wonen?
Jordi (21) is student en op zoek naar een studentenkamer. ‘Nou heb ik van een medestudent (20) het aanbod gekregen om samen een appartement te huren. Dit appartement is echter voor de huurtoeslag te duur, maar als het bedrag door tweeën wordt gedeeld zou het wel binnen de voorwaarden voor het ontvangen van huurtoeslag passen. Helaas kan ik nergens hier een oplossing voor vinden, zouden jullie mij kunnen helpen met advies?’
Beste Jordi,
Dat is een goede vraag! Slim dat je hebt gekeken naar huurtoeslag, dit kan zeker schelen in je huurkosten. Voor het aanvragen van huurtoeslag moet de huur voor jongeren van 18 tot 23 jaar niet hoger zijn dan € 432,51 per maand. Jij zegt dat jullie boven dat bedrag zitten, maar als je dat door tweeën deelt je wel daarbinnen valt. Helaas geldt deze regel per voordeur of per adres. Als jullie samen een appartement huren, hebben jullie waarschijnlijk samen een voordeur, douche, keuken en toilet. De regel geldt dan voor de totale kale huur en servicekosten. Je valt dan niet onder de voorwaarden voor huurtoeslag.
Besparen
Jullie kunnen dus geen aanspraak maken op huurtoeslag. Het beste is om na te gaan denken waar je dan op kunt besparen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de verschillende aanbiedingen voordat je een internetabonnement afsluit. Misschien kun je zelfs de kosten met de buren delen? Je kunt ook besparen op je inboedel door een koelkast/fornuis of wasmachine te huren in plaats van te kopen.
Vraag je ouders om te kopen
Hebben je ouders genoeg vermogen? Misschien vinden ze het dan wel leuk om een appartement voor jullie te kopen waarbij jullie per maand een bedrag aan hun betalen. Dat kan veel geld per maand schelen! Je ouders moeten dan wel goed afwegen of dit handig is voor hun. Op dit moment zijn echter wel de huizenprijzen nog laag, dus het zou een goede investering voor hun kunnen zijn. Maak wel goede afspraken met elkaar over onderhoud, bedragen en eventuele verhogingen. Ga je overwegen om zelf te kopen, dan kunnen je ouders ook garant staan.
Ga anti-kraak wonen
Ben je flexibel en vind je het wel leuk om op een bijzondere plek te wonen? Dan kun je ook kijken of je anti-kraak kunt wonen. Zorg dan wel dat je altijd ergens gaat wonen via een bureau of organisatie waarmee je een contract afsluit. Afhankelijk van wat er leegstaat, kun je terechtkomen in een kantoorgebouw, een oude boerderij of een leegstaande school. Vaak heb je veel ruimte tot je beschikking, maar kan het wel zo zijn dat je maar een korte tijd hebt om iets anders te zoeken als er een koper of nieuwe pandhuurder is gevonden. Er zijn veel verschillende anti-kraakorganisaties of bureaus voor leegstandsbeheer.
Succes!
Bron: www.edgie.nl