Ben je begonnen aan een nieuwe opleiding in Amsterdam? Door lid te worden van een studentenvereniging leer je in een korte tijd veel nieuwe mensen kennen. In tegenstelling tot een studievereniging is een studentenvereniging niet verbonden aan een bepaalde opleiding, iedereen kan zich hierbij aansluiten.
Keuze
Tijdens de introductieweek kom je al in aanraking met verschillende verenigingen, die op zoek zijn naar nieuwe leden. Misschien iets voor jou? Je kunt kiezen voor een studievereniging, die bij een bepaalde opleiding of faculteit hoort en vaak vrijblijvend van karakter is. Naast studiegerelateerde activiteiten is er ook ruimte voor borrels. Ben je vooral op zoek naar feesten en vrienden die je meerdere dagen per week ziet? Dan zou een studentenvereniging beter bij je kunnen passen.
Soorten
Een studentenvereniging heeft vaak een bepaald doel: meestal het bevorderen van contacten tussen studenten onderling en tussen studenten en oud-studenten, maar het kan ook een sport zijn of een bepaald geloof. Daarnaast zijn er verschillen in formaat, het soort activiteiten en de hoeveelheid activiteiten. Sommige verenigingen zijn gemengd, bij andere verenigingen zitten alleen studenten van hetzelfde geslacht. De meeste verenigingen hebben ook een sociëteit, dit is een eigen pand waar een groot deel van de activiteiten plaatsvindt, waar je kan eten en een drankje kan drinken.
Lid worden
Het geldt niet voor alle studentenverenigingen, maar vaak moet je eerst een ontgroening of introductietijd doorlopen voordat je opgenomen wordt als lid. Vaak gaan wilde verhalen rond over extreme ontgroeningen waarbij je rare en gevaarlijke dingen moet doen om lid te orden. Er zijn ongetwijfeld verenigingen waar dit nog wordt toegepast, maar over het algemeen verloopt een ontgroening vrij rustig. Het belangrijkste doel van een ontgroening is dat je bekend raakt met de regels en gewoonten van de studentenvereniging. Bovendien is het een goede gelegenheid om je jaargenoten snel beter te leren kennen.
Subverenigingen
Binnen de studentenvereniging heb je meestal nog kleinere ‘subverenigingen’, zoals commissies, jaarclubs en/of disputen. Deze zijn kleinschaliger en organiseren meer specifieke activiteiten die niet voor iedereen van de vereniging toegankelijk zijn. Andersom geldt wel dat activiteiten die door de vereniging worden georganiseerd voor elk lid toegankelijk zijn.
Jaarclub
Een jaarclub is een groep van studenten bij een studentenvereniging die allemaal in hetzelfde jaar lid zijn geworden. Jaarclubs zijn meestal ongemengd en bestaan uit ongeveer vijf tot vijftien leden. Deze clubs hebben vaak wekelijks een gezamenlijk etentje of borrel. Jaarclubs worden gevormd in een periode van twee weken tot zes maanden na de introductie. Na de vorming vindt vaak een jaarclubinauguratie plaats.
Dispuut
Niet alle studentenverenigingen kennen het dispuut als structuur. Bovendien zijn ook niet alle disputen onderdeel van een vereniging: onafhankelijke disputen bestaan ook. Dit zijn in feite kleine studentenverenigingen. De leden van een dispuut komen uit verschillende studiejaren en heeft dus een verticale structuur. Een jaarclub heeft een horizontale structuur en heeft dus alleen leden van hetzelfde jaar. Vaak kun je niet zomaar lid worden van een dispuut, maar moet je door de dispuutleden gevraagd worden.